Съвети за спортисти от специалиста: Как да съхраните психиката си

Съвети за спортисти от специалиста: Как да съхраните психиката си
25/03/2020 09:40

Полина Хаджиянкова е бивша професионална състезателка по баскетбол. Tежка контузия я вади от професионалния спорт преди четири години, а в момента тя работи като спортен психолог. Състезавала се е за редица клубове, както в България, така и в Испания, Германия, Швейцария и Италия. Играла е и в колежанското първенство на САЩ, в първодивизионния Айона Колидж, Ню Йорк. Бакалавър е по психология към същия университет, както и магистър по Спортна психология в Национална Спортна Академия „Васил Левски“, а в момента и докторант. Член е на FEPSAC (European Federation of Sport Psychology), както и предтсавител за България на ENYSSP (European Network of Young Specialists in Sport Psychology). Работи освен индивидуално със спортисти, така и към Футболна Академия „АБВ“. Част е и от екипа на Националния отбор по баскетбол на България в инвалидни колички.

 

Поли откликна на нашата молба за сподели своето мнение за случващото се с психиката на спортистите по време на подобна криза, в каквато сме изпаднали. Ето какво ни сподели тя:

 

Всички сме изправени пред едно изпитание, една глобална криза, по време на която най-нормалното нещо е да се чувстваме като на емоционална въртележка, която изгежда скоро няма да спре.

 

Редуват се чувства като страх, тревожност, несигурност, обърканост, разочарование, изтощение, гняв. Непрекъснатият информационен поток, тоталната промяна на плановете и програмата, несигурността за здравето и бъдещето – това, което ни се случва, си е травматично преживяване, откъдето и да го погледнем.

 

Истината е, че за всеки е трудно и няма лесен или заобиколен път около пандемията, но спортистите със сигурност се чувстват като в капан. Да изолираш и затвориш някой, който години наред е свикнал на супер динамичен и активен начин на живот, и да го ограничиш и лишиш от най-любимите му дейности си е шокиращо, както за ума, така и за тялото. За всички нас това е непозната територия, никога не сме изпадали в подобна ситиация и е нормално да не се чувстваме подготвени.

 

Въпреки това, аз смятам, че спортистите са доста по-адаптивни и свикнали на промяна от повечето хора. Все пак много от спортистите напускат родния дом на по-крехка възраст и отиват в друг град или понякога държава, за да развиват потенциала си. Най-нормалното нещо е смяна на клубната принадлежност, много различни градове, чужди държави, абсолютно нов начин на живот, далеч от роднини, семейство и приятели, нов език, нова среда... често сериозна изолация...

 

Та в този ред на мисли, спортистите или една голяма част от тях би следвало да са по-добре подготвени за това предизвикателство. Така че не забравяте това и се опитвайте да помагате на близките си и хората около Вас, за които това е съвсем непривично положение. Бъдете опора на по-лабилните, споделете опит, и бъдете от полза на всички останали.

 

Каквото и да се случва в света оттук-нататък, трябва да знаете, че единствените неща, които в момента можете да контролирате, са вашето отношение, поведение и вашите действия.


Ето и няколко полезни съвета как да не се поддаваме на паниката:

Намерете Полина Хаджиянкова на instagram.com/poli.sport

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

Последни новини
Бивш национален селекционер поема юношите по волейбол под 20 години
Дъщеря на европейска шампионка поема девойките U19
Васил Гърков: Целта пред Локомотив U18 е спечелване на Купата (видео)
Цветослав Алтънов: Храната беше най-трудната част от живота в Китай (трета част)
САЩ и Австралия срещу световно U17 в София през август
Дунав победи Черно море в контрола, куп юноши играха и в двата отбора
Цветослав Алтънов за работата в Китай: Губиш медал заради… ниски оценки на децата в училище (втора част)
ДФК Мечетата се присъедини към ДЮШ на Беласица
БФБ чака още решение за световното U17
Цветослав Алтънов за работата в Китай: Всяка провинция се развива и имат много силни отбори (първа част)