Солидарни в кризата: Кмет и съветници в Ямбол дариха заплатите си

Солидарни в кризата: Кмет и съветници в Ямбол дариха заплатите си
26/03/2020 19:20

Пандемията от коронавирус събуди невиждана вълна от дарителство и доброволчество в българското общество, сред бизнеса и гражданите. Списание „Икономист“ и спортните сайтове от групата на „ЕС Медиа“ започват да разказват за добрите примери и проявата на солидарност във време на  криза. Поредната благотворителна проява идва от Ямбол.

 

Кметът на Ямбол Валентин Ревански и общинските съветници в града дариха заплатите си за закупуване на специална апаратура, която ще послужи за лечението на болни от коронавирус. Пред сп. „Икономист“ градоначалникът обясни и как се е родила идеята.

 

„Преди две седмици Oбщина Ямбол като институция заплати един апарат за бързи тестове за коронавирус. После обаче се поинтересувах от какво оборудване имат нужда болниците и разбрахме, че трябват респираторни апарати за изкуствено дишане. Потърсих откъде биха могли да се закупят, като много важна беше скоростта за доставка. Намерихме фирма на мой близък познат, която може да ги достави за 21 дни. Затова и аз реших да даря три свои заплати. Първоначално бяха две, но трябваше много бързо да се реагира и да се запази уредът. Сумата беше 7000 лв. и го капарирах“, разказа Ревански.

 

Примерът последват и общинските съветници в града. „Информирах председателя на Общинския съвет и той поде инициатива и между съветниците. Те се съгласиха да си дарят заплатите за март и с тях да се купи още един уред“, каза още той.

 

В инициативата се включват и други граждани и фирми в града. „Направихме кампания в социалните мрежи и в ямболските медии. За около четири дни от дарители - фирми и физически лица, събрахме над 30 000 лева. Междувременно познати от едно сдружение също решиха да закупят един апарат за обдишване. Така от първоначалното намерение да се вземе един, станаха три“, пресмята Ревански.

 

Според него най-мотивиращото е личният пример и когато той е на човек, заемащ обществена длъжност, и другите стават съпричастни. Валентин Ревански смята, че случващото се е обединило хората: „Според мен те са по-единни, въпреки че сред тях има и пострадали, и то много, от извънредните мерки. Някои от тези хора ми пишат и на мен, но здравето е на първо място“. Призивът на кмета на Ямбол е фирмите за бързи кредити да проявят разбиране и да не притискат хората, останали временно без работа.

 

Като бивш президент на баскетболния Ямбол Ревански отбелязва и че доста спортни клубове ще пострадат от забраната на спортни събития. „Спортът е спрял навсякъде. Прави ми впечатление, че в последните дни дори няма и хора, които да тичат навън, както преди“, казва Ревански.

 

Очаква се в началото на следващата седмица клубовете в елита да се съберат, за да решат дали сезонът да бъде окончателно прекратен. „Ако баскетболните срещи продължат, мисля, че при всички случаи ще трябва да се играят пред закрити врата. А за мен един спорт, ако не е пред публика, си губи смисълът“, смята той.


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

Последни новини
Германската лига намали възрастовата граница в елита, суперталант на Борусия ще дебютира през есента
Емил Велев: Имаме идеи за нововъведения в юношеския футбол
Капка добро настроение в сложното време
Президентът на ВК Марица: Младите състезатели трябва да изиграят своите първенства, независимо кога
Играч на ЦСКА пропя в рап песен
Солидарни в кризата: В Асеновград събраха над 300 000 лв. за броени дни
Николай Кръстев: Новият брой на СПРИНТ е капка добро настроение в сложното време (видео)
На вниманието на учениците: Проект за нови дати за ДЗИ и НВО при удължено обучение в електронна среда
Структура и философия на футболен клуб Кьолн (втора част)
Спортът и пандемията: Загуби за милиарди