WINBET ЗАЛОЗИ ОТ 7SPORT   PALMSBET ЗАЛОЗИ

Изабела Янкова: Невинаги върхът е най-важното нещо, а стъпалата, които изкачваш

Изабела Янкова: Невинаги върхът е най-важното нещо, а стъпалата, които изкачваш
13/01/2022 14:00

Състезателката по планинско колоездене Изабела Янкова изпрати изключително успешна година, което й отреди шестата позиция в класацията на Viasport.bg за Най-добър млад спортист.

 

Тя завърши на първо място на световното първенство в джуниър на спускане от Вал ди Соле (Италия), стана носител на Световната купа в генералното класиране, като спечели последните три състезания, завърши на първо мястото на европейското първенство по спускане от Марибор (Словения), завоюва Европейската купа в категория жени елит и стана шампион в държавното първенство.

 

Как се постигат тези успехи и какви цели си поставя за 2022 година сподели Изабела Янкова специално за Viasport.bg:

 

- Какво означава наградата на Viasport.bg за теб?

 

- Наистина не очаквах да съм толкова напред в класацията, но тази награда означава наистина много за мен. По някакъв начин се чувствам доста оценена. Няма значение това, че федерацията не е помогнала достатъчно. Аз винаги това, което оценявам най-много, е уважението. Благодаря на всички медии за цялото уважение към всички участници.

 

- Миналата година беше много успешна за теб, но очакваше ли да постигнеш толкова добри резултати?

 

- Честно казано, не съм се съмнявала в себе си, защото знаех, че съм добре подготвена, но не очаквах да постигна абсолютно всичко, което исках. Много съм щастлива, че мечтите и целите ми за тази година се сбъднаха.

 

- Кой беше най-ценният ти успех от всички?

 

- Най-ценният ми успех беше цялото приключение и всички неща, които преживях и научих, както и всички хора, с които се запознах. Невинаги върхът е най-важното нещо, а стъпалата, които изкачваш, защото те те определят като човек и спортист. Най-важното нещо в един спорт е да има прогрес. Трябва да знаеш, че нищо хубаво не се случва толкова бързо, колкото искаш.

 

 

- Колко трудно е да се състезаваш с по-големи от теб и къде най-вече трябва да надграждаш?

 

- Според мен всичко трябва да има една лека граница, но аз лично просто реших да изпробвам това нещо. Исках да усетя по-голямото напрежение, да усетя по-голям страх и да знам, че не съм толкова добра, колкото тях. Исках да се боря срещу тези хора и мисля, че това точно са моментите, в които ти израстваш и ставаш все по-добър – когато отсрещната страна е по-силна, ти се бориш и в крайна сметка това, което искаш, се случва.

 

- Какви са условията, при които тренираш? Преди време с баща ти споделихте, че вие сами си правите трасетата...

 

- Условията са доста трудни, но по никакъв начин не искам да се оплаквам, защото никой няма по-добри условия от моите и никой никога не е имал в тази държава. Това е заради моя баща. Всичко в този живот е трудно, просто трябва да имаш повече търпение. Всичко се възнаграждава. Нищо не е лесно и не идва наготово, особено в спорт, който не е толкова популярен. Донякъде разбирам и федерацията, но донякъде и не я, защото ако искаш нещо да се случи и да има атлети, трябва да вложиш нещо, дори и да е малко. Проблемът е, че те не влагат абсолютно нищо. Аз, ако не бях постигнала тези резултати, досега никога не съм имала обаждане или поздравление от федерацията. Никога досега не съм получавала такива. Получих буквално най-минималното нещо, което мога, но аз съм благодарна за това нещо. Просто искам по някакъв начин да се опитам да променя нещата и тези, които идват след мен, да получат една идея по-голяма помощ, отколкото аз съм получила.

 

 

- Имаш нов отбор в чужбина, какви са впечатленията ти от него?

 

- Нещата са много по-различни и не очаквах да са толкова добри. Нещата вървят прекрасно и се надявам да постигнем много неща занапред.

 

- С баща ти си бяхте поставили цел да направите български отбор, но колко постижимо е това наистина?

 

- Българският отбор зависи от федерацията. Ако тя не си промени приоритетите и ако не бъдат толкова алчни, всичко е възможно. Проблемът е, че всичко опира до тях. Ако условията останат същите, аз не бих направила нищо в името на това, защото знам, че всичко, което искат, е да взимат.

 

- Това би ли те накарало да вземеш решение да се състезаваш за друга държава?

 

- По никакъв начин не бих се състезавала под друг флаг. Трябва да бъдеш горд, че си българин, че можеш да се бориш, че знаеш как да го правиш и че имаш стимул и можеш да направиш всичко, въпреки че хората казват, че е невъзможно без подкрепа.  Трябва да знаеш, че нямаш същите условия като в другите държави, но в същото време си постигнал нещата. Възможно е, но трябва да се трудиш и да повярваш.

 

 

- Какви цели си си поставила за 2022 година?

 

- Целите ни по принцип са да растем колкото може в повече за в бъдеще. Наблегнали сме на неща, които ми липсват като цяло в техниката в спорта. Разбира се, винаги си поставяме най-високите цели, но на първо място е важно да се чувстваш добре, както и твоето здраве.

 

Снимки: Viasport.bg, Тони Тончев

 

Фотогалерии от церемонията по награждаване на най-добрите млади спортисти на България за 2021 година, ВИЖТЕ ТУКТУК и ТУК


Репортаж, ЧЕТЕТЕ ТУК


Кой отбор е номер 1, ВИЖТЕ ТУК

 

Кой треньор е номер 1, ВИЖТЕ ТУК


Пълното класиране може да видите ТУК.

 

Пълен запис на церемонията, ВИЖТЕ ТУК

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

Последни новини
Избягвай тези грешки, за да отслабнеш трайно и здравословно!
Спортни величия се обединяват в нов проект
България U15 с нов селекционер
България U17 завърши наравно с Таджикистан
Николай Иванов: БФВ започва проект за мащабно тестиране на подрастващите във всички региони
България ще е домакин на Балканиада за момчета U17
Състав на България U17 за подготвителeн лагер в Турция
Миткова и Енев №1 на турнир Академик
Стиляна Николова поднови тренировки
Край на серията от шест поредни победи на Цонева в Турция